21η ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ L’ORÉAL-UNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 

Κάθε μία από τις βραβευμένες θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας €100.000, ενώ τα επιτεύγματά τους θα προβληθούν στην επίσημη Τελετή Βράβευσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2019, στα κεντρικά γραφεία τηςUNESCO στο Παρίσι. Στην ίδια Τελετή θα παρουσιαστεί και το έργο 15 ακόμη νέων και ανερχόμενων ερευνητριών από όλο τον κόσμο.

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Τα Μαθηματικά είναι ένας κλάδος υψηλού κύρους και πηγή καινοτομίας για πολλούς τομείς. Είναι όμως και  ένας από τους επιστημονικούς κλάδους με τη χαμηλότερη εκπροσώπηση γυναικών στις υψηλότερες βαθμίδες. Τα τρία πιο αναγνωρισμένα διεθνή μαθηματικά βραβεία (Fields, Wolf and Abel), έχουν βραβεύσει συνολικά 141 υποψήφιους από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα. Από αυτούς, μόνο μία ήταν γυναίκα.

Για τον λόγο αυτό, το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO αποφάσισαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ενδυνάμωση των γυναικών στην επιστήμη, επεκτείνοντας τα Διεθνή Βραβεία που απονέμονται στις επιστήμες των υλικών, σε δύο ακόμη ερευνητικούς κλάδους: τα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΕΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019

 

 

ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

Καθηγήτρια Najat Aoun SALIBA – Αναλυτική και ατμοσφαιρική Xημεία

Καθηγήτρια Χημείας και Διευθύντρια στο Κέντρο Διατήρησης της Φύσης στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυττού, στο Λίβανο.

Η καθηγήτρια Saliba βραβεύτηκε για το πρωτοποριακό έργο της στην ταυτοποίηση καρκινογόνων παραγόντων και άλλων τοξικών ρύπων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στα σύγχρονα συστήματα διανομής νικοτίνης, όπως τα τσιγάρα και ο ναργιλές. Το καινοτόμο ερευνητικό της έργο στην αναλυτική και ατμοσφαιρική Χημεία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις  και θα            συμβάλει στην ανάπτυξη των πρακτικών και πολιτικών για τη δημόσια υγεία.

 

 

ΑΣΙΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Καθηγήτρια Maki KAWAI – Χημεία / Κατάλυση

Γενική Διευθύντρια, Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Τόκιο, Ιαπωνία, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας

 

H καθηγήτρια Maki Kawai έχει αναγνωριστεί για το πρωτοποριακό έργο της στη διαχείριση μορίων σε επίπεδο ατόμου, με στόχο το μετασχηματισμό υλικών και τη δημιουργία καινοτόμων υλικών.  Η εξαιρετική έρευνά της έχει συμβάλει στη θεμελίωση νανοτεχνολογιών που οδηγούν σε ανακαλύψεις νέων χημικών και φυσικών φαινομένων, τα οποία αφορούν καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

 

 

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Καθηγήτρια Karen HALLBERG – Φυσική/ Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης.

Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Balseiro και Διεθύντρια Έρευνας στο  Ερευνητικό Κέντρο Bariloche Atomic Centre, CNEA/CONICET, Αργεντινή.

 

Η καθηγήτρια Karen Hallberg βραβεύτηκε για την ανάπτυξη πρωτοποριακών υπολογιστικών προσεγγίσεων, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν τη φυσική της κβαντικής ύλης. Οι καινοτόμες και δημιουργικές της τεχνικές αποτελούν σημαντική συμβολή στην κατανόηση των νανοσκοπικών συστημάτων και των νέων υλικών.

 

 

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Καθηγήτρια Ingrid DAUBECHIES – Μαθηματικά / Μαθηματική Φυσική

Καθηγήτρια Μαθηματικών και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Duke, ΗΠΑ

Η καθηγήτρια Daubechies έχει αναγνωριστεί για την εξαιρετική συμβολή της στην αριθμητική επεξεργασία εικόνων και στην επεξεργασία σημάτων, παρέχοντας βασικούς και ευέλικτους αλγόριθμους για τη συμπίεση δεδομένων. Η πρωτοποριακή έρευνά της στη θεωρία κυματιδίων οδήγησε στην ανάπτυξη μεθόδων επεξεργασίας και φιλτραρίσματος εικόνας που χρησιμοποιούνται σε ένα εύρος τεχνολογιών, από τον ιατρικό απεικονιστικό εξοπλισμό μέχρι   την ασύρματη επικοινωνία.

 

ΕΥΡΩΠΗ

Καθηγήτρια Claire VOISIN – Mathematics / Αλγεβρική Γεωμετρία

Καθηγήτρια στο Collège de France και πρώην ερευνήτρια στο CNRS (French National Centre for Scientific Research).      

Η καθηγήτρια Voisin βραβεύτηκε για την εξαιρετική ερευνά της στην Αλγεβρική Γεωμετρία . Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις της επέτρεψαν την επίλυση θεμελιωδών ερωτημάτων στην τοπολογία και τις δομές Hodge για τις σύνθετες αλγεβρικές ποικιλίες.

 

 

Latest

Η DSQUARED2 παρουσιάζει τη Συλλογή Γυαλιών Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024,

Η DSQUARED2 παρουσιάζει τη Συλλογή Γυαλιών Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024, που...

Ήταν όλοι εκεί! Στο BEST Opening των νέων γραφείων της “BESTSELLER” στην Ελλάδα!

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Grand Opening των νέων...

Salon International 2024

Το Salon International 2024 θα είναι καλύτερο από ποτέ,...
- Advertisment -
BusinessNews.gr

Ο ιδρυτής & CEO της “Beautiful People Pr” Events Χάρης Σιανίδης βραβέυτηκε ως “Pr Influencer” της χρονιάς στα “Greek Influencers Awards”!

Σε ένα άκρως εορταστικό κλίμα, ο ιδρυτής & CEO της “Beautiful People Pr” Events Χάρης Σιανίδης βραβεύτηκε ως “Pr Influencer” της χρονιάς για...

Future & Transitions

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο “Future” που εξερεύνησε τα όρια του Meteverse και η πρωτοποριακή έκθεση “Transitions” με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την...

“Γίνε Ηγέτης του εαυτού σου”: Το νέο βιβλίο αυτοβελτίωσης του Δρ. Δημήτρη Ζάμπογλου!

“Γίνε Ηγέτης του εαυτού σου”: Το νέο βιβλίο αυτοβελτίωσης του Δρ. Δημήτρη Ζάμπογλου μόλις κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κύπρο από τις Εκδόσεις...

Newsletter