Η κομμωτική αγορά συνεχώς μεγαλώνει και γι’ αυτόν το λόγο αναζητά νέο δυναμικό για τη στελέχωση των χώρων της. Ο επαγγελματίας κομμωτής-καταστηματάρχης, από την πλευρά του, ψάχνει συνεργάτες με την κατάλληλη παιδεία που να μπορούν να αντεπε- ξέλθουν στις ανάγκες τού σήμερα. Η Παρί Νιανιούρη τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «απορ- ροφώντας τους κατάλληλους νέους ανθρώπους στα κομμωτήρια, μπορούμε να βοηθή- σουμε να μην αναπτυχθεί η μάστιγα με το βαλιτσάκι.
Ο κομμωτής με το βαλιτσάκι που πάει από σπίτι σε σπίτι δεν μπορεί να έχει την ίδια τεχνική επάρκεια με αυτή ενός κομμω- τηρίου. Το σύγχρονο κομμωτήριο έχει πάντα το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι ενημερώ- νεται, εκπαιδεύεται και αναβαθμίζει τις γνώσεις του αδιάλειπτα. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι στο στίβο της αγοράς επικρατούν οι καλύτεροι και οι πιο ενημερωμένοι!
Για όλους τους παραπάνω λόγους η νομοθεσία της επαγγελματικής κατάρτισης των κομμωτών πρέπει να στέκεται αρωγός δίπλα στον κάθε εργοδότη αλλά και στον νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας. Μια λύση που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κα- τεύθυνση είναι η επιδοτούμενη πρακτική άσκηση των σπουδαστών κομμωτικής, η οποία επιτρέπει στον μαθητευόμενο την είσοδο στο κομμωτήριο, αλλά και στον εργοδότη να έχει την απαραίτητη βοήθεια στο χώρο του».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
«Η κυβέρνηση λοιπόν, με τις αποφάσεις της, έχει την ευθύνη να διευκολύνει τις εκπαιδευτικές διαδικα- σίες και όχι να τις δυσχεραίνει με γραφειοκρατία και συνεχόμενες νομοθετικές αλλαγές, τόσο για τις σχολές που διδάσκουν το επάγγελμά μας, όσο και για τους κομμωτές που επιθυμούν να στελεχώσουν τα κομμωτήριά τους με αξιόλογους επαγγελματίες. Η επιλογή του τρόπου διαχείρισης κάθε ιδιωτικής επιχείρησης, είτε πρόκειται για εκπαιδευτική μονάδα είτε για κομμωτηριακό χώρο, είναι και πρέπει να παραμείνει αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα στελέχη της διοίκησης και διεύθυνσης που επιλέγει μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, τα προσόντα των οποίων δεν είναι απαραίτητο να είναι τυπικά, δηλαδή να συνοδεύονται από ένα σωρό πτυχία, αλλά να είναι περισσότερο πρακτικά, δηλαδή με εργασιακή εμπει- ρία πάνω στον τομέα. Μια άλλη πρότα- ση που θα ήταν πιο επίκαιρη από ποτέ, είναι στις αποφάσεις του κράτους σχετικά με τον κλάδο μας, να παίρνουν μέρος εξειδικευμένοι επαγγελματίες και συνεργασία με τα πολιτικά στελέχη να συναποφασί- ζουν, και όχι μόνο να μετέχει το ένα μέρος από τα δυο».
ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Κλείνοντας, τονίζει τα εξής: «Περισσότερο από ποτέ, τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του επαγγέλματος της κομμωτικής. Τους τελευταίους μήνες έγινε παραπάνω από σαφής η αναγκαιότη- τα της λειτουργίας των κομμωτηρίων αλλά και των εκπαιδευτικών μονάδων, τόσο για λόγους ψυχολο- γικούς όσο και για λόγους οικονομικούς. Ας μην επιτρέψουμε άλλο την υποβάθμιση του κομμωτή, του εργοδότη, του εργαζόμενου και του φοιτητή στον κυκεώνα των εξελίξεων που μας επηρεάζουν όλους! Μόνο ενωμένοι, με την εμπειρία των παλαιότερων και τις ιδέες των νεότερων, μπορούμε να αναβαθμί- σουμε την κομμωτική τέχνη»