ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ: ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ «L’ORÉAL-UNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ»

Η Καθηγήτρια Emmanuelle Charpentier και η Καθηγήτρια Jennifer A. Doudna, που τιμήθηκαν το 2016 από το διεθνές πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες στην Επιστήμη, έλαβαν το Νόμπελ Χημείας για την ανάπτυξη μιας επαναστατικής μεθόδου γενετικής τροποποίησης. Οι δύο ερευνήτριες έχουν αναπτύξει έναν μηχανισμό γνωστό ως “Crispr / Cas9” ή “μοριακό ψαλίδι”, που είναι ικανός να τροποποιεί ανθρώπινα γονίδια.

Πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη, που τιμήθηκε το 2016 από τα Διεθνή Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες Στην Επιστήμη. Η τελευταία φορά που απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ μόνο σε γυναίκες ήταν το 1964. “Το Ίδρυμα L’Oréal χαιρετίζει αυτήν την απόφαση-ορόσημο και αποδίδει τα θερμότερα συγχαρητήρια στις καθηγήτριες Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς κρίσεις στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία: περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες”, δήλωσε η Alexandra Palt, Executive Vice-President του Ιδρύματος L’Oréal.

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 29% των ερευνητών. Αυτό έχει πραγματικό και άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της έρευνας[1]. Από τη θεσμοθέτηση των Βραβείων Νόμπελ το 1901, έχουν διακριθεί συνολικά 621 επιστήμονες για το έργο τους στη Φυσική, τη Χημεία ή την Ιατρική, εκ των οποίων μόνο 22 είναι γυναίκες[2].

Το βραβείο Νόμπελ που απονεμήθηκε στις Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna, ανεβάζει σε πέντε το συνολικό αριθμό των βραβευμένων του θεσμού L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, που στη συνέχεια έλαβαν αυτή τη σπουδαία διάκριση. Οι υπόλοιπες βραβευμένες του προγράμματος, που τιμήθηκαν στη συνέχεια με βραβείο Νομπελ, ήταν η Christiane Nüsslein-Volhard (Νόμπελ Ιατρικής το 1995), η Ada Yonath (Νόμπελ Χημείας το 2009) και η Elizabeth H. Blackburn (Νόμπελ Ιατρικής το 2009).

Το Ίδρυμα L’Oréal σε συνεργασία με την UNESCO, στηρίζουν ενεργά γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχθεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσουν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Εδώ και 22 χρόνια, περισσότερες από 3.400 ερευνήτριες από 116 χώρες έχουν βραβευτεί από το θεσμό αυτό. Η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα αυτό.

Τα Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες στην Επιστήμη θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας το 2006 και μέχρι σήμερα έχουν βραβεύσει 29 Ελληνίδες Ερευνήτριες. Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα ελληνκά βραβεία 2021 L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες στην Επιστήμη ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2020, με την προκήρυξη τριών νέων βραβείων σε γυναίκες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών στην Ελλάδα.

Latest

Η Farcom Professional χορηγός του Κοινωνικού Κομμωτηρίου του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η πόλη μας υποδέχτηκε ένα νέο κεφάλαιο αλληλεγγύης και...

Δυναμική παρουσία της L’Oréal Hellas στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2023

Η κα Δήμητρα Πετρίδη, Corporate Affairs & Engagement Director...

Οδυσσέα Ελύτη «Το Μονόγραμμα»

Οδυσσέα Ελύτη «Το Μονόγραμμα», 22/9/2023, ώρα 8:30μμ Ένας ερωτικός ύμνος...
- Advertisment -
BusinessNews.gr

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δ. Αθηναίων έκλεισε 2 χρόνια φροντίδας και προσφοράς

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δ. Αθηναίων έκλεισε 2 χρόνια φροντίδας και προσφοράς και το γιόρτασε… «βγαίνοντας έξω»! Την περασμένη εβδομάδα το...

Η Farcom Professional χορηγός του Κοινωνικού Κομμωτηρίου του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η πόλη μας υποδέχτηκε ένα νέο κεφάλαιο αλληλεγγύης και φροντίδας, με τα εγκαίνια του Κοινωνικού Κομμωτηρίου του Δήμου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 20...

Δυναμική παρουσία της L’Oréal Hellas στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2023

Η κα Δήμητρα Πετρίδη, Corporate Affairs & Engagement Director L’Oréal Hellas, και η κα Μαρία Κοράλη, Γενική Διευθύντρια L’Oréal Professional Products συμμετείχαν στο Inclusivity...

Newsletter